srijeda, 30. travnja 2008.

Nacionalni park Plitvička jezera


banner










Nacionalni park
Plitvička jezera
Plitvička jezera smjestila su se u istočnoj Lici, između planina Male Kapele i Ličke Plješevice. Stvaranjem vapnene kore na podvodnoj vegetaciji, na mjestima gdje se voda iz rijeke Korane prelijeva, nastaju ustave kojima nastaje niz od 16 stepenasto poredanih bazena s protočnim jezerima kristalne modro-zelene boje. Iz jezera u jezero voda se prelijeva u prekrasnim slapovima i stvara jedinstven majstorski rad prirode. Velik dio Plitvičkih jezera prekriven je gustom šumom u kojoj prevladavaju bukva, jela, smreka i bijeli bor. Među raznolikom faunom stalni stanovnici ovih šuma su medvjed i vuk ali i neke rijetke ptice kao što su tetrijeb i sova ušara.


Zbog različitih prirodnih obilježja jezera se dijele na Gornja i Donja. Gornja se nalaze na dolomitnoj podlozi u kojoj površinska erozija stvara obilno raščlanjen reljef i uobičajene potočne doline. Svuda oko ovih jezera a dijelom i oko slapova prostire se šuma. Donja jezera nalaze se na vapnenačkoj podlozi, a smještena su u kanjonu visokih okomitih litica što ga je usjekla rijeka u vremenu prije nego su nastala jezera. Gornja jezera čine: Prosčansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Vir, Veliko i Malo jezero, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak; a Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluderovac i Novakovića-brod. Zauzimaju površinu od oko 200 ha od čega tri četvrtine otpada na dva najveća jezera: Kozjak i Prosčansko jezero.
Pod utjecajem rasta sedre vodeni jezici neprestano se sele slapištem, tako da se dubina, veličina, oblik pa čak i broj jezera te njihov raspored neprestano mijenjaju. Kruna te svojevrsne vodene simfonije su Sastavci (sutok Korane i potoka Plitvica) sa 72 m visokim plitvičkim slapom. U prirodne ljepote parka spadaju i speleološki objekti. Većina špilja nalazi se u vapnenačkom dijelu Plitvica, neke od njih su Šupljara, Golubnjaca, Mračnjača i ostale, a posebnost su špilje koje su nastale u sedri ispod slapova.


Zbog jedinstvene prirodne ljepote, područje Plitvičkih jezera, s površinom od oko 295 km2, je 1949. godine proglašeno nacionalnim parkom. U zaštićeno područje parka spadaju i mnogi okolni pašnjaci i šuma, gdje su strogo zabranjeni svojevoljni radovi i promjene i gdje su dozvoljeni samo pothvati u svrhu unaprijeđenja i očuvanja prirode. Prva planinska kuća sagrađena je 1852. a prvi hotel 1861. godine. Plitvička jezera su najpoznatiji hrvatski nacionalni park i spadaju u najljepše prirodne znamenitosti Europe. UNESCO ga je 1979. uvrstio u popis svjetske prirodne baštine. Plitvice možete posjetiti u svako godišnje doba. Šetnja šumskim stazama i drvenim mostićima, šume i planinski zrak, a prije svega ljepota jezera i slapova, privlače velik broj posjetitelja iz cijelog svijeta. Osim pješice, obilazak je organiziran i turističkim vlakićem i električnim brodovima. Prosječna godišnja temperatura na Plitvičkim jezerima je od 8-10 °C i prosječno 1.200-1.400 mm padavina. Snijeg se najčešće zadržava od Studenog pa do kraja Ožujka, pa je moguće skijanje i sanjkanje, a jezera su u Prosincu i Siječnju prekrivena ledom. U ljeti se temperatura vode u Proščanskom jezeru i jezeru Kozjak diže i do 24 °C pa je moguće kupanje.



Work at home

Job at home


If you are looking for a succeed job at home or if you dream about getting revenue live; yes, finally, you located it!



Contain economic independence


No computer knowledges necessary. You may be completely new to manage our system - you don't need ANY knowledge. This is really simple.


You may stay at house and work at your free time. Even whether you don't have pc you may do this job in Internet cafe or on Internet cell phone.



How it works?


We make a internet-shop for you with ready to operate e-commerce solution. Your work is very simple; you have to submit data regarding your web-shop to the Web engines.
We will provide you with pretty easy step-by-step instruction how to do this. The typical instruction asks you to open a internet web site and fill in a form with data about your web-shop and products.


You will be paid from US $20.00 to US 180.00 for every purchase which is comes via your web-store.


There is no limitation for your income. No matter where you live your commissions are 100% guaranteed.



Sign up Now...

Apply now to get economic independence. All you need is the simple: register now and getpersonal online business!







Earn $25 To $35 Per Hour Viewing Ads Then Earn 10% Of What Your Referrals Earn!






NEOBUX je jedna od najboljih PTC stranica gdje ljudi poput vas postaju članovi, besplatno, te mogu zaraditi klikanjem na oglase i gdje oglašivači prikazuju oglase kako bi promovirali svoje poslove.

Kako radi?
Jednostavno, oglašivači plaćaju da bi imali svoje web stranice / proizvode prikazane na njihovoj stranici, a vi zarađujete gledanjem tih oglasa. Možete zaraditi još više novca sa reklamiranjem vašeg referral link na druge da se registriraju preko Vas Tada dobivate novac i za svaki njihov klik. A možete i iznajmiti refferale NEOBUX te biti plaćeni za svaki oglas koji refferal pogleda.

Što su refferali?
Preporuke ili refferali su osobe poput Vas koji su se pridružili NEOBUX, no kada oni klikaju na reklame, istovremeno zarađuju novac za sebe, i za Vas. Ima dvije vrste refferala:
· Direktni refferali Su korisnici koji su registriranii preko bannera ili linka.
· Iznajmljeni refferali: Su korisnici koji su iznajmljeni kao refferali
Iznos koji ste primili od svakog referala klik može varirati, ovisno o vrsti članstva.

Neke činjenice koje bi trebali znati:

1.NEOBUX Vas neće učiniti bogatim u mjesec dana(Ali za nekoliko mjeseci,ako se držite ovih pravila možete zaraditi mjesečno više od 500$
2.Ako uzmemo u obzir da je to posao 5-10 minuta na dan.

Da ponovimo:

Ne trebate bilo kakve investicije za početak ...
Ali s nekim ulaganjem to će ići puno brže
Nakon nekoliko tjedana možete zaraditi,sve ovisi o vama
NEOBUX je najlakši način da zaradite novac online
NEOBUX Vas uvijek plaća u manje od 1 sekunde

Prijavite se na jedan od ovih banera:



Nema komentara: