četvrtak, 15. svibnja 2008.

Kako se zdravo hraniti?

PREHLADE I GRIPE MOGU SE SPRIJEČITI PREHRANOM

Svako jutro jedan kivi
Iako je kivi izvana neugledan, ispod kore krije pravo bogatstvo. Gotovo ni jedno drugo voće ne sadrži toliko vitamina C - po gramu gotovo miligram. U zelenom pigmentu kivija krije se puno magnezija

Čokolada liječi umor
Čokolada je slatki grijeh, poznato je svima koji neuspješno nastoje pobijediti želju za tom crnom slasticom. Mnogi zbog toga smatraju da čokolada izaziva ovisnost, no demantira ih psiholog Peter Rogers sa sveučilišta u Bristolu koji tvrdi da određeni sastojci čokolade poput feniletilamina stvaraju ovisnost, ali njega ima i u avokadu ili siru, i to u mnogo većim koncentracijama.

Snaga zelena ploda
Kalorični pistacio osnažuje metabolizam, smanjuje kolesterol i pomlađuje Kad u posljednje vrijeme stručnjaci za prehranu sastavljaju jelovnike, sve češće u njih uključuju i pistacio. Riječ je o visoko kaloričnu orašastu plodu neobične zelene boje koji rado jedemo kao grickalicu ili sastojak slastica.

Kopriva - pali i žari, ali i liječi i stimulira
Ljekovita je, jestiva i nadasve korisna za opće stanje organizma. Još u Grčkoj koristila se za masažu protiv reumatskih bolova. Utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti.

Tajne sportskog jelovnika
I sportaši i rekreativci dobro znaju da nije dovoljno vježbati, nego treba pametno jesti Budući da su aktivni sportaši tijekom napornih treninga izloženi iznimnim tjelesnim i psihičkim naporima moraju se hraniti prema posebno sastavljenom planu prehrane.

Začinsko bilje
Blagodat ljeta je i svježe začinsko bilje. Dodaje se uglavnom pri kraju jela i čini ga punijim, bogatijim te donosi osvježenje i raznolikost u prehranu. Bosiljak - pomaže u borbi protiv prehlade. Koristi se u salatama, preljevima, juhama, tjesteninama i u kombinaciji s rajčicom. Kadulja - reducira znojenje, pomaže kod navala vrućine i noćnog znojenja. Zaustavlja laktaciju, pročišćava i osvježava grlo. Najbolja je u juhama, složencima i jelima iz pećnice te preljevima.

Patlidžanom protiv karcinoma
Povrće i voće plavih i crvenih boja pomaže u borbi protiv raka Istraživanje koje su proveli članovi američkog Društva kemičara u Bostonu utvrdilo je da povrće i voće tamnih nijansi ima ključnu ulogu u prevenciji i borbi protiv različitih oblika karcinoma.Iako je i ranije dokazano da soja sadrži zdrave, potpuno nemasne supstancije koje pomažu u ublažavanju bolesti, najnovije je istraživanje pokazalo da slične učinke imaju i određeni crveni, plavi i zagasiti plodovi.

LJETNA PREHRANA OBILUJE VRIJEDNIM TVARIMA
Vitamini = zdravlje Samo jedna šetnja tržnicom dovoljna je za uvrštavanje čitave vitaminske abecede u prehranu - Zbog sve češće pojave vitaminiziranja namirnica i uzimanja vitaminskih tableta u neograničenim količinama, stručnjaci upozoravaju da se takvim nekontroliranim unosom ovih tvari mogu javiti različiti problemi

Oprezno s kilogramima
Iako mnoge trudnice misle da tijekom trudnoće ne moraju misliti na višak kilograma stručnjaci preporučuju da se povede računa o kilogramima koji će se steći. Ako nose jedno dijete, žene normalne težine mogu se udebljati do 13, a osobe koje već imaju višak kilograma - 11. Jedino one žene koje imaju manjak kilograma mogu dobiti 18 kilograma. Kada su u pitanju blizanci ili više djece tada i dobivena kilaža može biti veća.

PISTACIO
Šačica na dan snižava kolesterol
Šačica pistacia na dan dobra je prevencija od kardiovaskularnih bolesti, poručuju američki znanstvenici. On smanjuje kolesterol i arterije održava zdravima. Samo 84 grama pistacia na dan dovoljno je da uvelike umanji rizik od obolijevanja. Znanstvenici s državnog pennylvanijskog sveučilišta podijelili su ispitanike u tri skupine.
ZDRAVOM PREHRANOM I UNOŠENJEM OMEGA TRI MASNIH KISELINA DO VITKOSTI I ZDRAVE STAROSTI


Što je to funkcionalna hrana? To su probiotici, dijetetski napici, vitaminizirani preparati, hrana za sportaše, vode s dodacima, margarini i biljne masnoće, dakle oni proizvodi kojih je osnovica vrhunska sirovina, ekološki proizvod
.
Sve prednosti NARANČE Budući da se baš sada na tržnicama i u prodavaonicama nude različite vrste naranči, preporučljivo ih je svakodnevno jesti. Zato što je to voće narančaste kore i vodenaste pulpe iste nijanse ili crvene boje pravi rudnik vitamina i ljekovita namirnica, pa je svejedno jede li se oguljena i sirova ili kao sok.

Prehrana u službi ljepote
Koža će postati sjajnijom i ljepše boje ako pazite što jedete i izbjegavate jako začinjena jela Prehrana je vrlo važna za naše zdravstveno stanje, a o njoj ovisi i izgled kože. Iako kozmetičari i dermatolozi savjetuju da je treba pravilno njegovati preparatima namijenjenim određenom tipu kože, obvezno će podsjetiti i na to da će zablistati i postati ljepše boje ako pazite što jedete. Zato je nužno nekim namirnicama, ovisno o tipu kože, dati prednost na tanjuru, dok druge treba zanemariti.

NEPLODNOST IZBJEGAVAJTE skrivene MASTI
Transmasne kiseline utječu na fertilitet i treba ih jesti što manje S krivene masti u mnogim vrstama hrane mogu povećati rizik od neplodnosti za 70 posto, upozoravaju britanski znanstvenici. Stoga poručuju svim ženama koje žele zatrudnjeti da izbjegavaju transmasne kiseline. One se koriste u mnogim precesuiranim namirnicama koje nemaju pravu nutritivnu vrijednost poput čokolada, pita i brze hrane.

Gusti sok zdraviji
Gusti sok od jabuke četiri je puta zdraviji od bistrog, te pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja, otkrili su to istraživači s poljoprivrednog fakulteta u Wroclawu u Poljskoj. Mnogi ljubitelji soka od jabuke uglavnom smatraju da je bistri sok čistiji i stoga zdraviji. No pokazalo se da oni sokovi koji sadrže i meso jabuke imaju više sastojaka koji smanjuju rizik od raka. Voće sadrži polifenole, antioksidante koji mogu uništiti one kemikalije u organizmu koje oštećuju stanice u tijelu. Znanstvenici su proučavali samo sok od jabuke, te je ostalo nepoznato može li se ista spoznaja primijeniti i na druge voćne sokove.

Nema komentara: